Prijavite se na naše e-novice in prejmite popust 4 € pri prvem nakupu
Domov Kako izbrati ustrezno žarnico?

Kako izbrati ustrezno žarnico?

Kako izbrati ustrezno žarnico?

V vsakem gospodinjstvu letno porabimo veliko kilovatov električne energije, velikokrat pa ne premišljujemo nad tem, koliko energije bi se lahko privarčevalo. Samo pomislite, koliko imate v svojem gospodinjstvu žarnic ali drugih svetlobnih virov. Svetila, svetilke, lučke itn. Slovenci imajo v svojem gospodinjstvu povprečno 18 svetlobnih virov (večinoma žarnic ali sijalk). Če začnemo računati, ugotovimo, da se v gospodinjstvu lahko prihrani tudi na stotine evrov letno. Svet žarnic je zapleten, zato vam bomo svetovali, čemu pri izbiri posvetiti pozornost.

 

TEHNOLOGIJA ŽARNICE

Na trgu lahko kupite različne tipe žarnic, jasno pa je, da se potrošnik v takšni izbiri enostavno izgubi. Kakšne so razlike med osnovnimi tipi žarnic in za kaj je kateri tip primeren?

 

Klasične LED žarnice

Tehnologija LED je tehnologija, ki temelji na polprevodniški diodi, ki oddaja svetlobo. Največja prednost je visoka učinkovitost. Giblje se v območju 80–130 lm/W v odvisnosti od tipa uporabljene LED tehnologije. V kombinaciji z življenjsko dobo več kot 20 000 ur in zelo dostopno ceno, gre za najbolj ugodno rešitev. LED tehnologija potrošniku nudi široko paleto tipov. Šibka točka klasičnih LED žarnic je v določenih aplikacijah lahko njihov videz. Niso primerne npr. za kristalne lestence ali lestence z več kraki. Življenjska doba žarnice je odvisna od temperature. V primeru višjih temperatur je treba zagotoviti zadostno hlajenje.

Klasična LED žarnica je idealen svetlobni vir za večino tipov stropnih ali nadometnih svetil. Če videz žarnice moti celoten dizajn svetila, je rešitev LED žarnica FILAMENT.

 

Prednosti

+ odporne na vibracije in udarce
+ zelo nizka poraba energije
+ zelo dolga življenjska doba
+ takojšen zagon
+ podaljšanja garancija
+ odporne na pogost vklop/izklop
+ ne ustvarjajo UV sevanja
+ dolga življenjska doba
+ veliko število modelov

Slabosti

- višja nabavna cena
- dizajn (barva) ohišja žarnice
- življenjska doba odvisna od temperature
- višja produkcija temperature/večje segrevanje

 

LED žarnice FILAMENT

Sodobna tehnologija LED žarnic, ki temelji na tanki LED „nitki“, imenovani filament. Tehnologija filament nudi najvišjo učinkovitost ca. 120–140 lm/W, kar je glavna prednost tega tipa žarnic. V kombinaciji s tradicionalno izvedbo, velikostjo in dizajnom se žarnice najbolj približujejo klasičnim žarnicam. Slaba točka LED žarnic FILAMENT je lahko na prvi pogled višja nabavna cena.

LED žarnice FILAMENT so primerne za vse tipe svetil. Velika prednost sta dizajn in najvišji prihranek energije. Primerne so predvsem za mesta, kjer se sveti zelo pogosto. Prav tako za v svetilke, v katerih je svetlobni vir za celoten dizajn ključnega pomena.

 

Prednosti

+ minimalna poraba energije
+ podaljšanja garancija
+ takojšen zagon brez zamude
+ dizajn in dimenzije, primerljive s klasično žarnico

Slabosti

- višja nabavna cena

 

ECO halogenske žarnice

Tehnologija eco halogenske žarnice napolnjene s ksenonom ali kriptonom v primerjavi s klasičnimi žarnicami omogoča za 25–30 %, včasih kar za 50 % višjo učinkovitost pri enaki izhodni moči svetlobe. Žarnice so zelo podobne klasičnim žarnicam. Prodajajo se kot nadomestilo klasične žarnice, običajno so v energijskem razredu C ali B. V primerjavi s klasično žarnico imajo halogenske žarnice na mesto klasične volframove nitke vgrajeno učinkovitejšo halogensko žarnico. Halogenske žarnice imajo v primerjavi s klasičnimi žarnicami (1 000 ur) daljšo življenjsko dobo – približno 2 000 ur.

Največja prednost je ohranitev vseh ugodnosti klasične žarnice pri bistveno nižji porabi električne energije in dvakratna življenjska doba (2 000 ur). Slaba točka je poraba, kljub temu, da je za ca. 30 % nižja kot pri klasični žarnici. Učinkovitost je ca. 15 lm/W. To zadostuje samo za energetski razred C. Uporaba tega svetlobnega vira je glede na višjo učinkovitost bistveno širša. Ta tip žarnice lahko priporočimo za prostore, kjer se sveti občasno (klet, delavnica ipd.). Če zahtevate svetlobni vit z možnostjo popolnega zatemnjevanja, je halogenska žarnica rešitev. S celo steklenim dizajnom so primerne tudi za dizajn svetila, kot so na primer kristalni lestenci.

Evropska unija v svoji odredbi postopoma prepoveduje tudi trženje tega tipa svetlobnih virov. Za usmerjene svetlobne vire (R50, R63, MR16 GU10) že velja prepoved uvoza v EU s 1. 9. 2016. Za vsesmerne halogenske žarnice je določen zadnji rok možnega uvoza za 1. 9. 2018.

 

Prednosti

+ 100% nadomestilo klasične žarnice (enak dizajn, dimenzije, funkcije)
+ kar za 30 % višja učinkovitost v primerjavi s klasično žarnico
+ možnost tekočega zatemnjevanja v primerjavi s klasično žarnico
+ takojšen čas zagona v primerjavi s klasično žarnico
+ življenjska doba 2 000 ur – tj. 2× daljša kot pri klasični žarnici
+ odlična barvna reprodukcija

Slabosti

- višja cena v primerjavi s klasično žarnico
- višja poraba električne energije
- višja produkcija temperature/večje segrevanje

 

Klasične / Tradicionalne / običajne / žarnice odporne na udarce

Klasične žarnice imajo visoko kakovost svetlobe. Njihova slaba točka je pa zelo nizka energetska učinkovitost. Klasične žarnice spremenijo 92 % dovedene energije v toplo in samo 8 % v svetlobo. Električni tok gre skozi tanko volframovo nitko, ki jo segreva, dokler ne začne oddajati svetlobe. Stekleni balon preprečuje, da do nitke pride kisik, zaradi česar bi prišlo do uničenja nitke z oksidacijo. Klasične žarnice imajo običajno barvo svetlobe 2 300–2 900 K, po zaslugi česar oddajajo tipično t.i. „toplo“ svetlobo.  Življenjska doba klasičnih žarnic se navaja 1000 ur.

Največja prednost je njihova nizka cena. Po drugi strani je izrazita slaba točka visoka poraba električne energije in kratka življenjska doba (navedeno ca. 1000 ur, v praksi bistveno krajša). Zelo nizka učinkovitost 7 lm/W (tj. sevan svetlobni tok na 1 vat vhodne moči). Svetlobni viri so zaradi tega uvrščeni v energetski razred G.

Pri upoštevanju zgoraj navedenih parametrov je klasična žarnice primerna zgolj za svetila, ki jih uporabljamo zelo redko in zelo kratek čas (v minutah). Primer so lahko stavbe ali prostori, v katerih se zadržujemo le redko. Evropska unija v svoji odredbi  trženje tega tipa svetlobnih virov prepoveduje. Te prepovedi se ne upošteva na različne načine – nikakor pa zaradi nepogrešljivosti klasične žarnice in koristi za potrošnika. Edini razlog je gospodarska korist podjetij, ki za tem neupoštevanjem stojijo.

 

Prednosti

+ odlična barvna reprodukcija
+ nizki nabavni stroški
+ možnost zatemnjevanja

Slabosti

- nizka življenjska doba
- nizka učinkovitost
- visoki obratovalni stroški

 

VZNOŽEK (PODNOŽJE) ŽARNICE

Verjetno najbolj znana in najpogosteje uporabljena sta vznožka E27 (velik navoj) in E14 (majhen navoj). V različnih svetilih in svetilkah se lahko srečate tudi s podnožjem G23, G4, G6,35, G9, GU10, GU5,3 itn. Pred nakupom žarnice je torej pomembno vedeti, katero podnožje v vašem svetilu imate.

 

SVETLOBNI TOK

Svetlobni tok je osnovna fizikalna količina, ki pove, koliko svetlobe svetlobni vir skupaj izseva v vse smeri. Enota svetlobnega toka je lumen (simbol lm). Pri klasičnih žarnicah smo bili navajeni na vate.

Cilj proizvajalcev svetlobnih virov je doseči želeno svetilnost pri minimalni porabi energije. Zato so po novem ključni element prav lumni. Pri nakupu LED žarnice je na embalaži praviloma označeno, katero moč LED žarnica v primerjavi s klasično žarnico približno nadomešča.

 

BARVNA TEMPERATURA SVETLOBE (TEMPERATURA KROMATIČNOSTI)

Barvna temperatura navaja, katerega odtenka izsevana svetloba je. Ustvarjena je bila lestvica barvne temperature v Kelvinih (K), ki objektivno opredeljuje spekter svetlobe /od rumene po belo). Barvna temperatura svetlobe ima velik estetski vpliv predvsem na dojemanje okolja in na stanje duha pri dani barvni temperaturi.

Priporočena uporaba:

2 000–2 200 K (vintage / extra warm white) – dizajnerski izdelki v slogu vintage, primerni kot dizajnerski element do prostorov za počitek in sprostitev, stilskih kavarn in retro prostorov. Ne uporablja se kot površinski svetlobni vir.

2 700–3 000 K (topla bela, warm white) – primerna za prostore, namenjene počitku in sprostitvi, kot so dnevne sobe, spalnice, hotelske sobe, jedilnice, kavarne ipd. S temperaturo kromatičnosti 2 700 K ustreza izvedbi klasične žarnice.

3 800–4 200 K (nevtralna bela, neutral white) – primerna je bolj za delovne, tehnične in poslovne prostore, kot so pisarne, trgovine, hodniki, delavnice, športne dvorane, fitnes centri, garaže ali na primer tudi kuhinje. Barva svetlobe se pogosto uporablja za osvetlitev zunanjih površin, kot so parkirišča, dvorišča in različne javne površine.

5000–6500 K (hladna bela, cool white) – uporablja se nadomestno za izvedbo 4000 K, v srednjeevropskem in zahodnoevropskem prostoru pa veliko manj. Ta barva svetlobe je priljubljena predvsem v državah južne in jugovzhodne Evrope.

 

OBLIKE ŽARNIC IN NJIHOVE OZNAKE

Večina žarnic je po obliki podobna dobro znanim klasičnim žarnicam.

A55 / A60 / A70 itn. je oznaka za standardno žarnico (A). Številka za črko A opredeljuje premer žarnice na najširšem mestu.

Candle / C35 – označuje žarnico v obliki sveče

Mini Globe / B35 – označuje žarnico v obliki majhne krogle

R39 / R50 / R63 – označuje reflektorsko žarnico premera 39 / 50 / 63 mm

MR16 – označuje reflektorski žarnice z vznožkoma GU10 in GU5,3

JC – označuje žarnice z vznožkoma G9 in G4

 

ŽIVLJENJSKA DOBA ŽARNICE

Življenjska doba svetlobnih virov označuje čas, v katerem svetlobni tok pade na določeno vrednost (faktor vzdrževanja – običajno 70–80% prvotne vrednosti). To je zelo pomembno za LED žarnice. Tradicionalno žarnico ali halogensko žarnico ni zaznamovalo zmanjšanje svetlobne moči glede na čas. Svetlobna moč LED žarnic pa glede na čas postopoma pada. LED bo po največji verjetnosti svetila dlje, kot je njene življenjska doba, ampak z bistveno manjšo intenzivnostjo.

Izguba svetlobne moči LED žarnice je zelo odvisna predvsem od temperature okolja. Enostavno povedano, čim višja temperatura okolice, tem večje zmanjšanje svetlobne moči glede na čas. Življenjska doba žarnic je v praksi nižja kot navedena vrednost, in sicer prav zaradi vpliva razmer, v katerih se žarnica uporablja.

 

ZATEMNJEVANJE – TEKOČE

Klasične žarnice in halogenske žarnice se lahko zatemnjujejo povsem enostavno z vsemi vrstami zatemnilnikov. Pri varčnih žarnicah in LED žarnicah je situacija bolj zapletena. Da bi se te žarnice lahko zatemnjevale, mora biti zatemnjevanju prilagojen napajalni vir v žarnici. Informacija o možnosti zatemnjevanja je navedena v parametrih izdelka ali na njegovi embalaži.

Opozorilo: Za tekoče zatemnjevanje je poleg zatemnilnih žarnic potreben tudi zatemnilnik, ki je nameščen namesto stikala.

 

ZATEMNJEVANJE – PO KORAKIH

S prihodom sodobnih LED žarnic prihajajo na trg tudi izdelki, opremljeni z zatemnjevanjem po korakih. Zatemnjevanje je s klasičnim stikalom rešeno kot sledi:

- 1× pritisk na stikalo – žarnica sveti na 100 % svoje moči
- 2× pritisk na stikalo – žarnica sveti na 50 % moči
- 3× pritisk na stikalo – žarnica sveti na 10 % moči

Zatemnjevanje po korakih omogoča nastavitev moči LED žarnice s katerimkoli stikalom.